SAJTÓNAK

​Vérkeringö - 2013

A hazai könnyűzenei élet egyik legizgalmasabb új formációja bemutatkozó nagylemezét jelenteti meg.

A jelenlegi formájában 2012 januárja óta zenélő, szombathelyi gyökerű Elefánt 2011 decemberében mutatkozott be. A zenekar Magányos című számához - amelyet a két alapító tag, Szendrői Csaba (ének) és Tóth András (gitár) írt - a Szimler Bálint és Rév Marcell nevéhez kapcsolódó, komoly szakmai elismeréseket begyűjtő Kodály Method projekt készített klipet, mely pillanatokon belül nagy siker lett, s melyet aztán az ugyancsak a Kodály Method által szervezett debütáló koncert követett. A jól sikerült fellépés végképp szükségessé tette az Elefánt kibővítését: a hattagúvá vált zenekart a már említett két alapítón kívül is csupa remek, figyelemreméltó múlttal és sajátos karakterrel rendelkező zenész alkotja.Az együttes Kék szoba címmel 2012 nyarán jelentette meg első, öt dalt tartalmazó lemezét, melyet most Vérkeringő címmel követ az első „igazi”, amúgy igen erős és meggyőző album. „A Kék Szobát a korai duettekből hangszerelt melankolikus, steril elgondolkodtatásnak szántuk. Ezzel szemben a Vérkeringő lesz az a lemez, ahol nyugalmat megtöri a düh, ahol a melankólia inkább monumentális formában jelenik meg, ahol elszabadulnak az őrület energiái, s az egész mégis marad feszes és precíz. Mint egy elegáns elmebeteg a cigarettázás közben a Duna parton. Bármelyik pillanatban felszakadhatnak a sebek, elszabadulhat a pokol, amit aztán ismét a csend követ. Kicsit olyan, mintha filmzenéket írnánk nem létező filmekhez. A megjelenített hangulatok, a tempó is nagyon széles skálán változik. Nincs meghatározott stíluskorlát, minden érzelmet / tartalmat igyekeztünk a stilisztikailag legizgalmasabb formába önteni. Tele titokkal, és meglepetéssel. A lemez címe az első ilyen meglepetés. Vérkeringő. A keringő ¾ -es lüktetés, 3x4 az 12. 12 szám van a lemezen, amit három ciklusban tör meg egy visszatérő motívum. A Vér a címben a szenvedélyesség jelképe. A Vérkeringő a zenekar életében egy nagyon impulzív időszak vége. Azt szeretnénk, ha a dalaink erős érzelmeket váltanának ki. Amikor a szerelem szó elhangzik, akkor legyen gyönyörű és fájdalmas. Legyen valódi.  – mesélik a zenekar tagjai."

​​Történet:

"Filmzenéket írunk nem létező filmekhez"

 

A jelenlegi formájában 2012 januárja óta Budapesten együtt zenélő, egyébként szombathelyi gyökerű Elefánt, 2011 decemberében mutatkozott be a nyilvánosság előtt. A két alapító által írt Magányos című daluk - és az ahhoz a Kodály Method projekt által készített klip - pillanatokon belül nagy siker lett. A Szendrői Csaba és Tóth András alkotta szerzőpárosban megérett zenei koncepció ekkor végképp szükségessé tette az Elefánt kibővítését, amit egy nagyszabású bemutatkozó koncert tett aktuálissá: a zenekar az említett két alapítón kívül csupa remek, figyelemreméltó múlttal és sajátos karakterrel rendelkező taggal kibővülve vált öt, majd négytagúvá.

 

Zenéjüket nehéz bekategorizálni: jellemző rá a 3/4-es lüktetés, a lágy melankólia és a kirobbanó energikusság egyaránt, hol gipsy-punk, hol pszichedélia, hol elektronikus műfajokból derengő elemek bukkannak fel. Stílusjegyek terén nehéz megnevezni egyet, így talán a korlátoknélküliség a legfontosabb ismérvük. Ennek ellenére dalaik sajátos atmoszférát hordoznak, amit a kreatív zenei megoldások és a különleges dalszövegek tesznek igazán egyedivé. Az Elefántot hallgatva egyszerre élhetjük meg a szédítő magasságokat és az ismeretlen, vonzó mélységeket. A filmzene-szerű dalok során szinte szemünk előtt peregnek a finom iróniával átszőtt történetek, azoknak összes csodálatos és hétköznapi szereplőjével együtt. A zene sokrétűsége csupa felfedeznivalót tartogat számunkra: pörgős ütemek és meditatív lassúság váltakoznak, punkos energiák szabadulnak fel, s ezek együtt hol sanzonos hangulattal, hol erőteljes lendülettel adják a keringőt a lábunk alá.

 

"Az Elefánt hosszú évek óta az első magyar zenekar a Kispál és a Quimby óta, amely a dallamokat, gondolatokat finom humorral is átszövi" - fogalmaz egy országos napilap kritikusa a zenekar dalaival kapcsolatban.

 

Az együttes Kék szoba címmel 2012 tavaszán jelentette meg első, öt dalt tartalmazó kislemezét, melyet 2013 áprilisában Vérkeringő címmel követett az első "igazi" nagylemez. Ekkor beindult és azóta is tart a pörgés, sorra jöttek a klubkoncertek, a fesztiválmeghívások szerte az országban. (Sziget, PAFE, FOO, Alfa Fesztivál, EFOTT, VOLT, Művészetek Völgye, Bánki Tó, Art Placc, Buborék, FEZEN, SZIN, stb.) 

2013-ban sor került az MR2 Petőfi rádió Akusztik című műsorában egy 12 dalos anyag rögzítésére is.

 

A koncertjeiken a csukott szemmel bólogató, táncolva ugráló és az első sorokban üvöltve énekelő rajongó egyaránt megtalálhatóak, de a slam poetryre fogékony közönség is szép számban képviselteti magát.

 

A 2013/14-es klubszezont ott folytatták, ahol abba sem hagyták: meghatározó, közös fellépések az ország legerősebb koncertzenekaraival (Quimby, Vad Fruttik, Kiscsillag, Anna & The Barbies) és sikeres, egyre nagyobb létszámú önálló bulik.
A zenekar részese volt a 2014-es NAGYSZÍNPAD programnak valamint megjelent a Szimler Bálint és Rév Marcell által készített Balaton Method című filmben is.


2015 áprilisában jelent meg a második, Gomoly címre hallgató nagylemez, mely a Deezer toplistáját vezette több héten keresztül (megelőzve olyan külföldi sztárokat, mint például David Guetta), és lemezbemutató koncertjükön megtöltötték a budapesti A38 hajót is. A zenekart ekkor “Az egyik legizgalmasabb, sajátosan eklektikus és egyedi hangzásvilágú fiatal hazai zenekar”-ként aposztrofálják, a lemezt pedig egy “sötét hangulatú, klasszikus dalszerkezetekkel szinte teljesen szakító, változatos zenei megoldásai ellenére is nagyon egységes” egészként említik a kritikák.


Az Elefánt 2015-ben Fonogram díj jelölést kapott az Év hazai alternatív vagy indie-rock albuma vagy hangfelvéltele kategóriában. Időközben több tízezresre duzzadt online követőtáboruk, s a koncerteken is egyre jellemzőbb teltházakkal szerepel az együttes. Számos elismerés mellett azt tartják a legnagyobbra, hogy stabil és népes rajongótáboruk hűsége a kezdetek óta töretlen. Ennek titka a folyamatos megújulás, a meglepetés ereje. Koncertjeik valódi élményt jelentenek, közvetlenségük és energiáik mindig magukkal ragadják a közönség utolsó soraiban állókat is.

Gomoly - 2015

Stílusmegkötöttség nélkül írunk dalokat, amelyekre jellemző a költői szövegvilág, ami sokadszori hallgatásra is tud új rétegeket felfedni a hallgató számára. 2012-es alakulásunk óta 1 kislemezt és 2 nagylemezt adtunk ki, legutóbbi, Gomoly című nagylemezünk az A38on, teltházas koncerttel mutatkozott be.

Minden - 2017

A Vérkeringő szédülései, a Gomoly zárkózott kavargása után a Minden a zenekar eddigi legfelszabadultabb albuma. Van itt minden: Saiid-tól Váci Mihályig, kiterjedt és komplex szerzeményektől az egészen rövid, könnyed próbatermi felvételekig járják be azt a bizonyos skálát. A hallgatnivaló egyedülálló látnivalókkal is párosult: a lemez vizuális anyagait a zenekar rajongóinak saját Instagram fotóiból állították össze.

ELEFÁNT

© 2020 by ELEFÁNT
Elefánt - Dürer Kert